Program samookrepitve

V program ste toplo vabljeni vsi, ki se zavedate, da imate težavo, ki je sami ne morete rešiti, in ki zaupate, da obstajamo ljudje, ki vam to težavo lahko pomagamo rešiti.

Če menite, da je rešitev v tem, da se spremenijo drugi, ta program ni za vas.

Če pa vsaj z delčkom sebe verjamete, da mora v tem življenju obstajati še kaj več kot nenehne muke, izigravanja, bolečine, »vzponi in padci« (kadar ti »padci« vključujejo nasilje, zanemarjanje, zlorabo itd., je fraza Življenje je polno vzponov in padcev samo izgovor, s katerim se upiramo spremembi), bolečina in praznina, beg in boj … – potem ste se znašli na pravem mestu.

Poleg videopredavanj Program samookrepitve vključuje številne vaje (npr. Dnevnike samoopazovanja, samotestiranje ipd., kar dobite v skripti) in meditativne nagovore vsega tistega, kar moramo ozavestiti, sprejeti in integrirati/izpustiti, nadgrajujemo pa ga s srečanji in delavnicami v živo.

Program poteka po 4 stopnjah, spremlja pa ga rubrika Akutni nasveti, kjer se posvečamo konkretnim težavam in njihovim rešitvam (npr. kako komunicirati s toksičnimi osebami, če je ta komunikacija neizogibna; kako preživeti ob toksični osebi ob posebnih priložnostih, kot so prazniki in dopust; kako videti sebe skozi oči toksične osebe). Akutni nasveti niso zaključeno poglavje, temveč se ves čas dodajajo, saj vprašanj in nujnih primerov nikoli ne zmanjka.

Video: Akutni nasvet – Kako preživeti božič ob narcisu

 

1. stopnja: IDENTIFIKACIJA OBRAMBNIH MEHANIZMOV

Prepoznati obrambe, ki so v otroštvu ščitile našo psiho pred zlomom, v odraslosti pa nam pomembno škodljivo vplivajo na vsa področja v življenju, je temeljni korak dela s seboj. Sledi razumevanje, zakaj so se te obrambe razvile, k čemu so pripomogle in kakšne so njihove posledice v sedanjosti. Pregledamo z obrambami povezana napačna prepričanja ter jih prepišemo v ustrezna (nevrolingvistično programiranje). Tu se pridružijo čustva, zato na tej stopnji poleg predavanj, vaj in analitičnega dela opravljamo tudi ljubeče nagovore svojih obramb in čustev, s čimer posredno že segamo v ključni del celjenja svojih ran.

S predelavo in opuščanjem obrambnih mehanizmov ter napačnih prepričanj pridemo do točke, ko se delo s seboj zares lahko začne.

 

2. stopnja: RAZMEJEVANJE IN POSTAVLJANJE MEJA

Kateregakoli dela se lotimo, moramo najprej vedeti, kaj je naša odgovornost in kaj ne, saj ne bi imelo nobenega smisla opravljati dela drugih. Tudi pri delu s seboj je ključno razmejiti, kaj je naše – in torej naša odgovornost – in kaj ni. Ko ozavestimo, kaj je naše, spoznamo tudi, da prav tu leži naša moč, kajti to, za kar smo odgovorni sami, lahko spremenimo, medtem ko tistega, kar ni naše, ne moremo spremeniti in to niti ni naša odgovornost. Recimo: zapletamo se v tuhtanje in premlevanje o tem, kako je tašča z nekim izgovorom spet dosegla, da naš partner preživlja nedeljo ob njej namesto doma ob svoji družini. Trudimo se najti način, kako tašči postaviti mejo, kaj naj ji rečemo, da se bo nehala vmešavati v našo družino in nam rušiti zakon. Vendar vse to sploh ni naše. To težavo mora s svojo materjo razrešiti naš partner. Mi nimamo težave s taščo, težavo imamo s partnerjem! Če bi partner znal materi postaviti mejo, težave ne bi bilo. A to mejo mora in lahko postavi samo on, ne moremo je mi namesto njega. Kaj pa pri vsem tem je naše? Naš odnos do partnerja. In naša meja, kaj si še dovolimo in česa ne. Partnerja ne moremo prisiliti k spremembi. Spremenimo lahko samo sebe. Lahko ponudimo skupno rešitev, denimo v obliki zakonske psihoterapije. Če partner to zavrne, poiščemo terapevtsko pomoč sami. Če se bomo zares predali terapevtskemu procesu, bomo relativno kmalu videli tudi dejanske rešitve naših težav ter opustili prepričanje, da se morajo za našo srečo spremeniti drugi.

Na tej stopnji opravimo številne vaje, kot so Krogi razmejitve, Družinsko drevo ipd., ter se temeljito posvetimo trem čustvom, ki nas zelo obremenjujejo in nam preprečujejo celjenje: strahu, sramu in krivdi. Odkrijemo tri točke izhoda iz te boleče zmešnjave in na čustveni ravni nagovorimo krivdo. Položimo tudi temelje procesa odpuščanja.

 

3. stopnja: ZDRAVLJENJE NOTRANJEGA OTROKA

Poučimo se o stilih navezanosti, o različnih vrstah travme in njenem zdravljenju ter postavimo notranjemu otroku okvir v skladu s transakcijsko analizo. Opredelimo ranjenega notranjega otroka: kaj to sploh je, kakšne lastnosti ima, koliko je star, zakaj je pomemben, kako vpliva na nas, kdaj pokuka na svetlo, kdaj brez naše vednosti in soglasja prevzame nadzor in kakšne posledice to prinaša. Razložimo njegov »nastanek« in začarani krog bolečih občutkov ter strupenih prepričanj, ki se ob tem razvijejo. Opravimo številne vaje in nagovore notranjega otroka, skozi katere postopoma prodiramo v naše bistvo, da bomo tam poleg tega, kar potrebuje celjenje, odkrili tudi svetlobo, ki smo jo prinesli na svet, a so nam jo okoliščine zadušile, odkrili pozabljeno dostojanstvo in skozi vse to znova aktivirali svoj pravi obrambni sistem, tistega, ki ne bo rešil samo nas, temveč tudi naše potomce, da se ti zločesti vzorci ne bodo več prenašali iz roda v rod. To tudi pomeni, da opustimo nezrele obrambne mehanizme in vedenja ter se otresemo občutkov krivde, sramu in strahu. Znova se posvetimo tudi drugim težjim čustvom, se soočimo z njimi, prisluhnemo njihovim sporočilom in jih integriramo v svoje vsakdanje doživljanje.

Notranjega otroka skupaj z njegovimi modrostmi in z njegovo sončno platjo, ki jo obudimo, integriramo vase, obenem pa prevzamemo odgovornost in nadzor nad svojimi čustvi, mišljenjem, ravnanjem in odzivanjem.

Ta stopnja je tudi ključna stopnja za razvoj občutka vrednosti in ljubezni do sebe. Je točka sidranja spoznanja, da nikoli več ne bomo ne sami ne zapuščeni. Je dar pristnosti, resničnega občutenja sebe in odkritja svojega življenjskega poslanstva.

Na tej stopnji je delo v živo najbolj pomembno, zato se poleg dela na daljavo izvajajo terapevtske delavnice v živo.

Prvemu nagovoru notranjega otroka lahko prisluhnete tukaj.

4. stopnja: SAMOURESNIČITEV

Samouresničitev pomeni, da zaživimo svojo resnico pristni, iskreni in neobremenjeni, z neomajnim zaupanjem vase, naravnani k rešitvam, ne k problemom, odgovorni, umirjeni in odločni. Na tej stopnji povežemo vse znanje, izkušnje, občutke, čustva, uvide s prejšnjih stopenj, se dokončno odpovemo iluzijam in utrdimo orodja, ki nam pomagajo pri premagovanju vsakdanjih pa tudi izjemnih stisk, težav in situacij. Abstiniramo od škodljivih ravnanj in oseb ter se usmerimo k dobremu, pozitivnemu, uporabnemu, smiselnemu in izpolnjujočemu. Pri tem upoštevamo tudi vidik duhovnosti, kar nam pomaga dokončno odpustiti in izpustiti vse, kar nam ne služi. Spremeni se naša »frekvenca«, spremenijo se naše prioritete, spremeni se naše celotno življenje: postanemo izpopolnjeni, dojamemo svoj smisel in zares začutimo, kako čudežen in čudovit je ta naš svet in mi z njim vred.

Buy now
gdpr-image
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Preberi več